30 jaar Kamerkoor Amphion

30 jaar Kamerkoor Amphion


Evenementgegevens


30 jaar Kamerkoor Amphion

Spaanse, Sefardische en Hebreeuwse liederen

Het Amsterdamse Kamerkoor Amphion viert in 2017 zijn dertigjarig jubileum met een feestelijk concert op zaterdagavond 13 mei in de Oranjekerk.
Vertrekpunt van het concert is Spanje en de Spaanse taal. Het koor reist al zingend door de tijd en langs de Middellandse zee met naast Spaanse ook Sefardische en Hebreeuwse liederen.
Otto van den Aardweg speelt daarbij gitaar, dirigent Gottfried Stöhr speelt piano en koorlid Alevtina Shiryaeva speelt viool.

De oudste liederen die Amphion zingt, zijn geschreven door renaissancecomponist Francisco Guerrero (1528–1599). Van het oude Spaans springt het koor naar het hedendaagse Spaans met een gedicht van Rafael Alberti Merello (1902–1999), een van de belangrijkste Spaanse dichters van de twintigste eeuw. Dit gedicht is getoonzet door Carlos Guastavino.

Het centrale werk van de avond – de Romancero Gitano van Mario Castelnuovo-Tedesco (1895–1968) – bestaat uit liederen op teksten van een andereheel belangrijke Spaanse schrijver: Federico García Lorca (1898–1936). Deze liederencyclus met een opzwepende en uitdagende gitaarpartij is stevig geworteld in de Flamenco-traditie.

Van de Israëlische componist Paul Ben-Haim (1897-1984) zingt het koor Six Sephardic Folksongs in het zogenoemde Ladino (voortgekomen uit het oud-Spaans). Dit is de taal van de Sefardische joden die van de 8e tot de 15e eeuw hun thuishaven in Spanje hadden. Begeleid door piano en viool voert Amphion tot slot Five Hebrew Lovesongs uit van Eric Whitacre, geboren in 1970. Zijn Israëlische vrouw Hila Plitmann schreef hiervoor de teksten.

Kamerkoor Amphion

Reacties zijn gesloten.

Copyright © 2019 Kamerkoor Amphion