Maurice Duruflé

Maurice Duruflé


Evenementgegevens


Maurice Duruflé: Requiem

Kamerkoor Amphion zingt over (on)sterfelijkheid

Kamerkoor Amphion zingt in november het indrukwekkende en ontroerende ‘Requiem’ van Maurice Duruflé (1902-1986) met orgel. Het koor brengt ook de hymne ‘Funeral Ikos’ van John Tavener (1944-2013) en het fraaie lied ‘Go, lovely rose’ van de hedendaagse componist Eric Whitacre ten gehore.

Het Requiem van Duruflé is onder liefhebbers van koormuziek een echte klassieker. Maurice Duruflé was een zeer gerenommeerd Frans organist en componist die als kind al de koorschool van Rouen bezocht. Zijn requiem uit 1947 is gebaseerd op de aloude gregoriaanse requiemmis die hij tijdens zijn jeugd leerde kennen. Duruflé probeerde de ritmiek van het gregoriaans te verzoenen met het moderne metrum, en zocht naar het bovenaardse in zijn muziek.
Het orgel wordt niet gebruikt als louter begeleiding, maar heeft een uitgesproken eigen rol in het weergeven van alle emoties die voorbij komen in de tekst: rust, hoop, devotie, geloof, liefde, troost, vrede, barmhartigheid en optimisme, maar ook passie, angst en verlies.
Dit imposante twintigste-eeuwse meesterwerk uit negen delen kent ook enkele fraaie solopartijen die door een bariton en een sopraan uit het koor zelf worden gezongen.

Tavener schreef zijn ‘Funeral Ikos’ in 1981, op zijn 37ste. Een ‘ikos’ is een hymne, die zijn oorsprong heeft in de Grieks-Orthodoxe kerk en die bij speciale gelegenheden wordt gezongen. De hymne verwoordt het onbekende van de dood en het vertrouwen dat de stervenden moeten hebben in God. Zij zetten een stap de duisternis in, maar komen uiteindelijk uit in het licht van het paradijs dat hen aan de andere kant wacht.

Met een andere visie op het leven en de dood gebruikte Eric Whitacre (1970) voor zijn lied ‘Go, lovely rose’ het gelijknamige gedicht van de Engelse dichter Edmund Waller uit de zeventiende eeuw. Dit lied verwoordt hoe kort de tijd op aarde is en hoe vergankelijk de schoonheid – van een roos, maar ook van een mens. Laat je zien, leef het leven. En blijf niet in het verborgene, want het leven is voorbij voor je het weet.

Kamerkoor Amphion is een gemengd klassiek kamerkoor uit Amsterdam, dat bijna dertig jaar bestaat. Het koor zingt werk uit alle tijden, met een klein accent op de twintigste en eenentwintigste eeuw. Het staat sinds de herfst van 2016 onder leiding van Gottfried Stöhr.

Maarten Havinga zal de orgelpartij vertolken bij de uitvoering van het requiem.

Kamerkoor Amphion

Reacties zijn gesloten.

Copyright © 2019 Kamerkoor Amphion